Τεχνητή Νοημοσύνη

Ως Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη διακρίνεται σε δύο είδη: α) Τα λογισμικά: εικονικοί βοηθοί, λογισμικό ανάλυσης εικόνας, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας και β) Την ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη: ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things). Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει κάθε έναν τομέα της ζωής όπως τον ξέραμε έως σήμερα με διαφορετικό τρόπο και αποτελέσματα. Σύμφωνα με την προσέγγιση της ευρωπαϊκής επιτροπής, κατά την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να πληρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες και η αντιμετώπιση της από τα κράτη μέλη ενθαρρύνεται να γίνεται ανά τομέα, μέσα από κατευθυντήριες οδηγίες και αυτορρύθμιση εντός του πλαισίου του νέου Κανονισμού Τεχνητής Νοημοσύνης.

Εθνικές Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Η ομάδα του Rythmisis ετοίμασε το πρώτο σχέδιο Κατευθυντηρίων Αρχών για τη ρύθμιση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

1. Οι Κατευθυντήριες Αρχές αποτελούν κοινές συστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προσωπικών Δεδομένων “Rythmisis” προς νομικά και φυσικά πρόσωπα, δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, που εισάγουν, αναπτύσσουν ή θέτουν σε λειτουργία και διάθεση στην Ελληνική αγορά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης («συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης»). Περιλαμβάνουν αρχές και πρότυπα καλής πρακτικής, σύμφωνης με το σχέδιο του Κανονισμού Τεχνητής Νοημοσύνης (Ιούνιος 2023) (εφεξής «Πρόταση Κανονισμού»), τις Κατευθυντήριες Γραμμες Δεοντολογίας για Αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν το 2019 και τη διεθνή βιβλιογραφία. Η τήρηση των Κατευθυντήριων Αρχών από νομικά και φυσικά πρόσωπα καθώς και από δημόσιες υπηρεσίες και αρχές είναι εθελοντική και μη νομικά δεσμευτική.

2. Η τήρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η πρώτη υποχρέωση των ως άνω φυσικών και νομικών προσώπων. Οι Κατευθυντήριες Αρχές δεν αποτελούν υποκατάστατο ούτε και θα πρέπει να θεωρούνται ότι υπερισχύουν της ευρωπαϊκής ή εθνικής νομοθεσίας. Σε περιπτώσεις όπου η εθνική νομοθεσία συγκρούεται με τις Κατευθυντήριες Αρχές, οι φορείς πρέπει να αναζητούν τρόπους ούτως ώστε να μην παραβιάζεται η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τηρώντας κατά το μέτρο του δυνατού τις Κατευθυντήριες Αρχές.

3. Οι παρούσες Κατευθυντήριες Αρχές βασίζονται στο σχέδιο της Πρότασης Κανονισμού, όπως έχει διαμορφωθεί έως τον Αύγουστο 2023 και θα αναθεωρηθούν όταν θα δημοσιευτεί το τελικό κείμενο, με τυχόν αλλαγές, καθώς και σε περίπτωση ψήφισης εθνικών νομοθετημάτων. To σχέδιο της Πρότασης Κανονισμού όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν εχει μεταφραστεί στα αγγλικά, επομένως ορισμένες έννοιες που προστέθηκαν κατόπιν της επεξεργασίας του απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, αποδόθηκαν στα ελληνικά στο κατωτέρω κείμενο με βάση συναφή νομοθετήματα και τον σκοπό της διάταξης. Περαιτέρω, οι παρούσες Κατευθυντήριες Αρχές αποτελώντας το πρώτο εγχείρημα ρύθμισης του χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βάση της Πρότασης Κανονισμού τίθενται εκ της δημοσίευσης του παρόντος σχεδίου υπό δημόσια διαβούλευση με αποστολή σχολίων από όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα, στο info@rythmisis.gr προκειμένου στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ενιαίο, τελικό κείμενο.

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε το πλήρες κείμενο (αρχείο pdf)