Οικονομία και Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάζει έντονα τα επόμενα χρόνια μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οι τεχνολογίες που γνωρίζαμε ως σήμερα είχαν τη δυνατότητα να αυξάνουν την αποδοτικότητα των καθηκόντων των εργαζόμενων ατόμων και να αυτοματοποιούν τα πιο μηχανικά από αυτά (π.χ. γραμμές παραγωγής). Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα καθώς έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει και μη-επαναλαμβανόμενα καθήκοντα όπως οι αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι ειδικοί (π.χ. ιατρικές διαγνώσεις, νομικές στρατηγικές).
Αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας αλλάζει. Επαγγέλματα που δεν είχαν έρθει αντιμέτωπα με την αυτοματοποίηση (π.χ. γιατροί, προγραμματιστές/ριες) θα δουν τις δουλειές τους να αλλάζουν. Αυτό όμως δε σημαίνει αναγκαστικά λιγότερες ή χειρότερα αμειβώμενες θέσεις εργασίας, καθώς η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και νέα καθήκοντα για τα εργαζόμενα άτομα, πιο περίπλοκα και καλύτερα αμειβόμενα (π.χ. στο παρελθόν τεχνικοί μηχανημάτων X-Ray, προγραμματιστές CGI σε ταινίες).
Αν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αδράξουν σωστά την ευκαιρία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να αλλάξει την οικονομία μας προς το καλύτερο για όλους και όλες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τους μισθούς, όχι μόνο για τα άτομα με το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά για όλα τα εργαζόμενα άτομα. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, αντί της αύξησης των ανισοτήτων θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σωστές πολιτικές.
Στόχος του Τμήματος Οικονομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η εξειδίκευση αυτών των πολιτικών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πολιτικές για τη φορολογία, την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, αλλά και μια βιομηχανική οργάνωση κατάλληλη για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Επικεφαλής Τμήματος Οικονομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης: Στέφανος Τύρος,
Ερευνητής σε θέματα Εργασίας και Νέων Τεχνολογιών,
Harvard Business School.
Επικοινωνία: stefanos.tyros@rythmisis.gr